Operatorii români produc preparate din carne de calitate superioară / Anghel, ANPC: „Amenzile pe acest sector s-au diminuat ca număr”

Operatorii români produc preparate din carne de calitate superioară / Anghel, ANPC: „Amenzile pe acest sector s-au diminuat ca număr
Publicat: 23/01/2020, 14:30

În plus, acesta a precizat că amenzile pe acest sector s-au diminuat ca număr în ultima vreme.

„În ultima perioadă, amenzile s-au diminuat ca număr. Producătorii români se aliniază normelor europene, iar produsele românești sunt unele de calitate”, a declarat pentru Gândul.info, Paul Silviu Anghel. „Am observat că produsele sunt din ce în ce mai curate, fără aditivi, de o calitate superioară. De asemenea, din punct de vedere al etichetării, produsele din carne fabricate la noi respectă normele europene”.

Potrivit precizărilor oficialului ANPC, consumatorul român s-a săturat de „mult și prost” atunci când vine vorba de alimente și „vrea puțin și de calitate”, chiar dacă pe mai mulți bani.

„De-a lungul timpului, consumatorul român cumpăra în funcție de preț. Din păcate, prețul acela foarte mic avea un corespondent direct în calitatea îndoielnică. În ultima perioadă, pe fondul tendințelor de a urmări cu atenție valorile nutriționale de pe etichetă, românul a decis să mănânce mai puțin și de calitate”, a mai precizat Anghel.

Nu în ultimul rând, el a adăugat că există o interdependență între alimentele pe care le consumăm, resursele financiare individuale și sănătate.

„Eram obișnuiți să consumăm mult și, probabil, de o calitate îndoielnică. Ni se făcea rău, puneam presiune suplimentară pe sistemul sănătate, scoteam mulți bani din buzunar pe tratamente și, astfel, generam costuri pe mai multe paliere”, a conchis Paul Silviu Anghel.

Au fost constatate deficiențe la comercianți

În perioada 25 noiembrie – 13 decembrie 2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, la nivel național, o serie de acțiuni de control care au vizat modul de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea produselor din carne.

Ca urmare a acțiunii de control s-au constatat o serie de abateri, amintind aici comercializarea produselor din carne fără informații sau cu informații incomplete, lipsa sau înscrierea incompletă a declarației nutriționale, lipsa înscrierii sau nevizibilitatea datei durabilității minimale, neînscrierea cantității nete, precum și neevidențierea prin semne grafice distincte a ingredientelor cu efect alergen.

Au fost depistate și alte nereguli, cum sunt neînscrierea în lista ingredientelor a categoriei aditivilor utilizați, lipsa înscrierii sau înscrierea eronată pe etichete a tratamentului termic utilizat la obținerea produselor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare și caracterizare, etichete cu elementele de identificare-caracterizare ilizibile, lipsa menționării naturii membranei utilizate, dar și nerespectarea condițiilor de depozitare și comercializare a produselor și altele.

„Îi asigur pe cetățeni, că, netolerând nicio abatere de la prevederile legale, ANPC va monitoriza piața și în continuare, la fel ca până acum, și se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor, iar operatorii economici sancționati se vor afla în continuare sub supravegherea comisarilor ANPC”, a precizat la rândul său Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, într-un comunicat de presă al instituției.

Cu cât au fost amendați comercianții de produse din carne în 2019 față de 2018

Potrivit aceluiași document de presă de joi, 23 ianuarie 2020, cu ocazia verificărilor efectuate la comercializarea produselor din carne, din perioada 25 noiembrie – 13 decembrie 2019, au fost controlați 977 operatori economici. Din acest total, la un număr de 663 (67,86%) au fost constatate deficiențe.

În cadrul acțiunilor de control a fost verificată o cantitate de 59.406 kilograme produse din carne. Raportat la întreaga cantitate verificată, doar 9.149 kg (15,4%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor.

Totodată, au fost prelevate 20 de eșantioane de produse din carne, care urmare a analizelor de laborator a rezultat ca două (10%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Pentru deficiențele constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 1.840 kg produse din carne, în valoare de 35.332 lei, produse cu parametri neconformi și/sau cu data durabilității minimale depășită.

De asemenea, inspectorii au ordonat oprirea temporară de la comercializare a circa 2.699 kg produse din carne, în valoare de 64.164 lei, până la remedierea neconformităților constatate.

Nu în ultimul rând, cei de la ANPC au dispus aplicarea de 747 sanctiuni contravenționale, dintre care 366 avertismente și 381 amenzi contravenționale în valoare de 2.097.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Într-un document de presă postat de instituție în 11 ianuarie 2019, într-un control similar care a avut loc în perioada 24 octombrie – 9 noiembrie 2018 și care a vizat tot comercializarea produselor din carne la nivelul întregii țări, ca urmare a deficiențelor constatate, comisarii ANPC au dispus atunci aplicarea de 811 sancțiuni contravenționale dintre care 432 avertismente și 379 amenzi contravenționale în valoare de 1.502.200 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Era atunci verificată o cantitate de 60.172 kg produse din carne, din care circa 8.677 kg (14,4 %) nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor.

La acea vreme, în comparație, s-a decis oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 2.300 kg produse din carne, în valoare de 27.710 lei, produse cu parametrii neconformi și/sau cu data durabilității minimale depășită.

În plus, era oprită temporar de la comercializare o cantitate de circa 3.083 kg produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităților constatate.

Sursă foto: Paul Silviu Anghel/Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul